AISI 304/KO33/WNr.1.4301/ ausztenites, rozsdamentes

Az ausztenites króm-nikkel acél kiemelkedő korrózióállósággal hidegalakíthatósággal és hegeszthetőséggel rendelkezik, mely a rozsdamentes anyagok legtöbbször használt és legelterjedtebb fajtája. Ellenáll a gyenge savaknak, a víznek és a légnedvességnek, továbbá utólagos kezelés nélkül is ellenáll kristályközi korróziónak 6 mm vastagságig. Magasan ötvözött gyorsacélból, keményfémből vagy karbidos ötvözetből gyártott szerszám szükséges a megmunkálásához. Majdnem mindenféle módszerrel hegeszthető, kivéve az autogénhegesztés. Jól polírozható, mélyhúzható. Több területen felhasználható, például: közlekedési eszközök, építőipar, gépipar, gyógyszeripar, élelmiszeripar, kozmetikai ipar, vegyipari készülékek, háztartási eszközök, dekorációs termékek gyártása. 300 °C-ig hőálló, nagyobb hőmérsékleten az AISI 321 használata javasolt.

 

AISI 430/KO3/WNr.1.4016/ferrites rozsdamentes

Ferrites, jó korrózióálló képességű, 17% krómtartalmú acél. Könnyen polírozható, a kiinduló felület is magas fényű hidegen hengerelt alapanyag esetén, továbbá mélyhúzható, hajlítható és jól mágnesezhető. 20 °C alatti hőmérsékleten rideggé válhat, ezért törékenységre hajlamos. A 3 mm-nél vastagabb lemezeknél érdemes az anyagot és a szerszámot is felhevíteni 10-200 °C-ra. Hegesztés esetén az anyag felkeményedhet és csökken a korrózióálló képesség. Nedvességállóságának, savállóságának és alkoholállóságának köszönhetően felhasználható elektromos háztartási készülékek gyártásánál, élelmiszeriparban, építőiparban, belsőépítészetben, bútorgyártásban, orvostechnikában és vegyiparban is. Olcsóbb és jobban alakítható anyag, mint az AISI 304, mert nincs benne nikkel.

 

AISI 321/KO36Ti/WNr.1.4541 saválló

Ausztenites króm-nikkel acél titán-adalékkal stabilizálva. Ellenáll a kristályközi korróziónak hőkezelés nélkül is a vastagabb lemezek hegesztésénél. Nagynyomású tartályok gyártásához is használható 400 °C-ig ez az anyagminőség, de 800 °C-ig nem pikkelyesedik. Nem polírozható a titán miatt, azonban mélyhúzásra alkalmas és hajlítható. Hegeszteni, megmunkálni az AISI 304-hez hasonló módon lehet. Felhasználási területe hasonló az AISI 304 anyagéhoz, ha nincs szükség a polírozott felületre. Használható 6 mm-nél vastagabb szerkezeteknél is, amennyiben a szerkezet hőkezelése hegesztés után nem kivitelezhető. A mechanikailag jobban igénybevett szerkezeteknél és kötőelemeknél a magasabb folyáshatár előnyt jelent. Használatos a vegyipar és élelmiszeripar minden ágazatában.

 

AISI 316 /KO35Ti/WNr.1.4571/saválló

Ausztenites. saválló króm-nikkel-molibdén ötvözetű acél. A magasabb molibdén-tartalomnak köszönheti a kiemelkedően jó korrózióálóságát. Utólagos hőkezelés nélkül is jól ellenáll a kristályközi korróziónak a hegesztett lemez 6 mm lemezvastagságig. Jól mélyhúzható, polírozható és hegeszthető. A megmunkálás feltételei szinte ugyanazok, mint az AISI 30 anyag esetén. Felhasználható közepesen erős víz-, vízgőz- és légnedvesség hatásainak kitett szerkezeteknél, szerszámoknál, készülékeknél, továbbá háztartási-, sport-, orvosi- és sebészeti eszközök készítéséhez.

 

AISI 316L /KO38LC/WNr.1.4404/saválló

Ez az acélminőség egy ausztenites, saválló króm-nikkel-molibdén acél, mely maximum 0,03 % széntartalommal és kiemelkedő saválló tulajdonsággal rendelkezik. Mérsékelten hajlamos lyukkorózióra klórtartalmú folyadékokban, például uszodatechnikánál. Jól polírozható, hegeszthető. Hegesztés után hőkezelést nem igényel. A kristályközi korrózióálló képessége igen magas, továbbá hidegalakításra alkalmas, azaz hajlítható és mélyhúzható is. Erősen igénybevett vegyipari berendezéseknél, meleg vízzel és tengervízzel érintkező szerkezeteknél használható fel.