Ömledékátvitel (injection transfer)

Az ömledékátvitel nevű új eljárás célja a többfészkes szerszámban készülő kisméretű alkatrészek minőségének javítása. Ez a technológia alapvetően a fröccssajtolás és a fűtött csatornás fröccsöntés kombinálásával született. A hagyományos fűtött csatornás szerszámokban a termék minősége nagymértékben függ a szerszám hőmérséklet-eloszlásától, és ebből fakadóan a szerszámüregbe lépő ömledék folyási tulajdonságaitól. Emiatt a fröccsnyomás és a kitöltés sebessége különbözhet az egyes szerszámüregekben, ami eltérő méretű és minőségű darabokat eredményezhet. Emellett a hagyományos meleg csatornás rendszereket általában egy adott szerszámhoz és adott anyaghoz tervezik, emiatt eltérő körülmények között gyakran nem működnek kielégítően.

1abra

Az IKV Műanyag-feldolgozási Intézet által kifejlesztett új szerszám álló szerszámfél felőli oldalán speciális fűtött lap van. A lap belsejében egy kamra foglalja magába az ömledéket, amelyet egy dugattyúból és hengerből álló rendszer segítségével juttatnak a szerszámüregbe. A szerszám hideg fele a mozgó szerszámfél felőli oldalon helyezkedik el. A különböző hőmérsékletű szerszámfelek közötti hőátadást az álló szerszámfélre rögzített hőszigetelő lemezzel igyekeznek csökkenteni. Szerszámzáráskor a dugattyú/henger rendszer az ömledéktároló kamrát meg-nyomja, és az anyagot közvetlenül a szerszámüregbe juttatja. A fröccsöntési-és az utónyomást ebben a rendszerben maga szerszám biztosítja, míg a csigadugattyú nyugalomban marad. Az utónyomási idő lejártával a csiga feltölti ömledékkel a tárolókamrát. Az ömledéktároló kamrától függetlenül mozgó formalapok csak a termék megfelelő hőmérsékletre hűtése után nyílnak ki és dobják ki a terméket.

Az eljárásnak számos előnye van. A szerszámnak az ömledéktároló kamrát magába foglaló része a termék geometriájától és nagyságától függetlenül működik, így nem kell eltérő gyártmányra való áttéréskor kicserélni. A befröccsöntött térfogat a kamra mozgásának a függvénye. Különböző termékekhez eltérő szerszámüregbetétet alkalmazva csökkenteni lehet a szerszám-költségeket. A meleg csatornás szerszámokhoz használt költséges hőmérsékletszabályozó rendszerek szintén fölöslegessé válnak. A rövid és széles folyási utaknak köszönhetően igen csekély a nyomásveszteség. Ennek hatására csökken a zsugorodás és a vetemedés. Az ömledék kisebb igénybevétele előnyös többek között a hosszú üvegszálakkal erősített és kerámiarészecskékkel töltött anyagok fröccsöntésekor. Az IKV a közeljövőben egy több mint 100 szerszámüreggel rendelkező szerszámmal fogja kipróbálni az új technológiát. Egy 12 fészkes szerszámmal és hosszú üvegszálas polipropilénnel már sikeres kísérleteket folytattak.

Forrás:
http://www.muanyagipariszemle.hu/2005/06/uj-froccsontesi-eljarasok-07.pdf