Az infravörös sugárzásról

Az infravörös sugárzás egy elektromágneses sugárzás. Ezt a sugárzást a bőrünk kellemes melegként érzékeli. Az emberi szem számára nem látható infra energia tulajdonképpen a napsugárzás meleget adó tartománya.

Az infrasugár nem használja a levegőt, mint közvetítő közeget, így energia veszteség nélkül, behatol a szilárd testekbe, és közvetlenül azokat melegíti fel.
A sugárzó hő hatását érzékelhetjük a természetben is: hűvös időben is melegünk lesz, ha napsugarak érnek, és fázunk, ha árnyékba állunk. Biztosan tapasztalta már, hogy tiszta téli hideg időben zárt ablak mögött ülve is érezzük a nap meleg, olykor égető sugarait. Ez a Nap meleget adó, infravörös sugárzása.

Az infrasugárzást 3 csoportba sorolhatjuk a hullámhossz alapján:

Rövid hullámú (A) infrasugárzás, melynek hullámhossza : (0,76 – 2,3 µm.) A rövidhullámú infrasugarakat gyengén nyelik el a testek, tárgyak, ezért csak nagyon magas, gyakran 2000 °C-os hőmérsékleten üzemelve képesek hatásukat kifejteni. Ebben a tartományban üzemelnek az infralámpák.

Közép hullámú (B) infrasugárzás : (2,3 – 3,3 μm hullámhosszon) Kiváló hőátadó szinte minden anyagnak. Az infravörös sugárzók ebben a tartományban működnek.

Hosszú hullámú (C) infrasugárzás (3,3 – 10 μm  hullámhosszon) A hőt kizárólag a felületek felszínén adja le, az üvegen már csak kis mértékben képes áthatolni. Felfűtési ideje hosszú 10-15 perc, amit 90 C° körüli üzemi hőmérsékleten ér el. Előállítása például gázégésű sötét sugárzókkal lehetséges. Hátránya: zárt vagy nyitott rendszeren át a levegőbe jutó égési termékek.

A napsugárzás során az A és B típusú infrasugarak érik el a földfelszínt, a C sugarakat az atmoszféra elnyeli. A természetes, Napból érkező, és az általunk előállított infrasugarak ugyan olyan tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy különbség azonban kiemelendő, hogy a mesterségesen előállított infrasugárzás tulajdonságai testre, igényekre szabhatóak a technika segítségével, míg a Napból érkező infravörös sugárzás hullámhossza, energiatartalma, használati ideje nem befolyásolható ember által. Másik nagyon fontos előnye, hogy a mesterségesen előállított infrasugárzás nem tartalmaz az egészségre káros UV- és mikrosugárzást, így az szervezetünkre jótékony hatást gyakorol!

infravörös sugárzók

Kerámia infravörös sugárzók

Hol érdemes használni?

Lényegében bárhol. Az infravörös hősugárzók széleskörű felhasználási lehetőségeket kínálnak bel- és kültéri használathoz egyaránt. Az infrasugarak által generált hőt nem befolyásolja a széljárás, így tökéletes megoldás teraszok és egyéb nyílt terek fűtéséhez. Optimális választás, ha egy nagy belmagasságú épületet szeretnénk fűteni (csarnokok, templomok) , mert az infra hősugárzó lehetőséget kínál az épület vagy helyiség egy részének célzott fűtésére, így nem szükséges a ki nem használt légteret befűteni.

Ide ajánljuk infra hősugárzóinkat:

 • műhelyekbe, pincékbe,  garázsokba, lakásokba, kertekbe
 • Kül- és beltéri munkavégző helyszínekre
 • Kondi termekbe, öltözőkbe, sportlétesítményekbe
 • Nyitott teraszokra, kültéri egységekre
 • Télikertekbe, fedett teraszokra
 • Napellenző ponyvák alá, kültéri vendéglátó egységekbe, szórakozóhelyekre
 • Szállodáknak, éttermeknek, vendéglőknek
 • Medencék, szaunák, jakuzzik mellé
 • Kiállításokra, bemutatótermekbe, boltokba, piaci pavilonokhoz, standokhoz
 • Tetőtéri szobákba, hálószobákba, vendégszobába, nappaliba
 • fürdőszobába, vizes helyiségek
 • lakókocsiba, hajóra, kerti faházakba, barkácsoló műhelyekbe
 • fitneszhelyiségekbe
 • irodákba és értékesítési munkahelyekre, pénztárakhoz, portásfülkékbe
 • kiállítótermekbe, vásárokra, fesztiválokra, sátrakhoz
 • templomokba, kastélyokba, múzeumokba
 • Lovardákba, állattartó-helyiségekbe

 Az infra hősugárzó előnyei

Zárt térben (lakások, irodák és egyéb zárt helyiségek esetében) a sugárzott hő nem fog kiszökni a nyílászárókon, a falak mentén pedig hőfüggöny alakul ki. Így a hőveszteség minimális.

Nyílt területen (teraszokon, utcán, nagy belmagasságú csarnokokban, stúdiókban, templomokban stb.) az irányított infrasugárzás nem melegíti feleslegesen a környezetet, kizárólag a szükséges területet. Az infravörös sugárzók segítségével így a fűtés hatékonysága közel 100 %-os.

Szinimpex Kft. által forgalmazott kerámia fűtőberendezések a legkülönbözőbb ipari és műszaki megoldásokhoz használhatóak, mint műanyag fóliák és lapok melegítése, zsugorfólia előállítás, műanyag emulziók szárítása, nyers és nyomtatott papír szárítása, lakozott felületek beégetése, üveg hőkezelése, klímakamrák melegítése, infraszaunák fűtése, ételek melegen tartása.

infravörös sugárzók