Az ásványi szigetelésű fűtőkábel egy magnézium oxiddal szigetelt ellenálló vezetőből valamint egy külső fémhüvelyből áll, hegesztés használata nélkül.

Annak érdekében, hogy a különböző gyakorlati igényeket ki lehessen elégíteni; a vezető kivitelezhető rézből, kumanalból vagy nikkelből/krómból 80/20 arányban; miközben a külső hüvely kialakítható rézből, rezes nikkelből 70/30 arányban; AISI 321-ből és Inconel 600-ből is.

Az ásványi szigetelésű fűtőkábel egy olyan gyártási folyamaton megy át, mely egy több, választható vezetékelési és hőkezelési folyamatot von magába: a hüvely külsején kivitelezett borítás ásványi szigetelést tartalmaz, amely az egész vezető hosszán úgy megy végig, mintha az tökéletesen homogén részét képezné az egész huzalnak.

Az ilyen műveletek során a hüvely/szigetelés, ill. szigetelés/vezető vonatkozásában keletkező deformálódások egymás viszonylatában arányosan következnek be; anélkül, hogy ez módosítaná a Magnézium-Oxid jellegét, valamint azon fémből készült elemek elektronikus  és mechanikai tulajdonságait, amelyekből összetevődik a kábel.

Amikor az ásványi szigetelésű fűtőkábel olyan helyekre kerül beépítésre, ahol olyan vegyi, illetőleg atmoszférikus közvetítők vannak jelen, amelyek a külső hüvely korróziós folyamatát elő tudják idézni, akkor a hüvelyt egy magas sűrűségű polietilénes bevonattal (HDPE) kell megvédeni a korróziótól. Ebben az esetben a maximális üzemi hőmérséklet nem haladhatja meg a 105 0C-ot.

Az ásványi szigetelésű fűtőkábeleket ennek megfelelően alkotják meg, az IEC800-as normával összhangban és így a főbb ismérvei a következőek:

 • megnövekedett teljesítmény: lévén az ásványi szigetelésű fűtőkábelek nem szerves anyagból készülnek, nagyon magas hőfokon és erős áramleosztás alatt is képesek üzemelni.
 • élettartam: a kábel tulajdonságai nem romlanak az idő múlásával, a szervetlen komponensekből való kialakításnak köszönhetően.
 • mechanikai ellenállás: az ásványi szigetelésű fűtőkábelek hajlíthatóak, alakíthatóak és akármilyen formában installálhatóak anélkül, hogy fennállna annak a veszélye, hogy károsodás következne be a kábelstruktúrában, vagy, hogy a kábel tulajdonságaiban módosulások mennének végbe.
 • védelem: a külső, folytonos és hegesztéstől mentes hüvely kiváló mechanikai védelmet biztosít; és úgy kell tekinteni rá, mint vezetővédelemre.

Az ásványi szigetelésű fűtőkábelek számos, fűtéssel kapcsolatos, az iparágban előforduló problémára a legegyszerűbb és a leghatékonyabb megoldást nyújtják.

AZ ÁSVÁNYI SZIGETELÉSŰ FŰTŐKÁBEL ALKALMAZÁSAI

 • 5000C-ig a termékek üzemben tartására.
 • fagyásgátlás, még olyan csővezetékeknél is, ahol üzemi hőmérsékleten a benne lévő pára/gőz elérheti a 6500C-ot is.
 • hosszú vezetékelés egy kimenettel való tápellátás esetén is.
 • olyan installációs területen is, ahol fennáll a robbanás és tűzeset veszélye is, az ATEX normatíva értelmében.
 • különösen ajánlatos olyan ipari folyamatokhoz, ahol a fenntartandó hőmérséklet rendkívül magas.
 • megfelelő megoldás olyan helyeken, ahol magas teljesítmény és megemelkedett üzemben tartási hőmérséklet gyakran előfordul.
 • kiváltképp fűtési folyamatokhoz megfelelő.

MŰSZAKI ADATOK

A vezető ellenállása a hőmérséklet függvényében a következő reláció alapján határozható meg:

Rt= R20 x (1+α x (t-20))

ahol:

Rt= hőmérsékletre vonatkozó ellenállás

R20= 200C-on való hőmérsékletre vonatkozó ellenállás

α= hőmérsékleti koefficiens

t= vizsgált hőmérséklet

 

Az α értékeit és a (1+α x (t-20)) értékeit a következő táblázat mutatja be:

 

Term. vezető Ellenállás 200C-on Koefficiens
Réz (C) 1,72 µΩ cm2/cm 0,004
Kumanal (K) 41,0 µΩ cm2/cm 0
Nikkel / Króm 80 / 20 (T) 113 µΩ cm2/cm változó

 

Réz (C) Hőmérséklet  0C(1+α x (t-20)) 201 401,08 601,16 801,24 1001,32 1501,52 2501,92
Kumanal (K) Hőmérséklet  0C(1+α x (t-20)) 20-tól 350-ig1
Nikkel / Króm 80 / 20 (T) Hőmérséklet  0C(1+α x (t-20)) 201 1001,019 2001,035 4001,063 6001,066 8001,062

 

ÁSVÁNYI SZIGETELÉSŰ FŰTŐELEMEK

A fűtőelem hozzátartozik egy rendszerhez:

 • amelyet olyan módon terveztek, hogy a megfelelő borítás az adott hőmérsékleten biztosítani tudja a termikus energiát;
 • már a gyárban összeszerelésre kerül és kész az üzembe helyezésre, azért hogy kapcsoló dobozok használatával vagy kapcsolószekrényes összeköttetéssel közvetlenül be lehessen üzemelni.
 • Az ásványi szigetelésű fűtőelem egy olyan aktív szakaszolt részből tevődik össze, amelyet fűtésre terveztek, valamint kettő olyan rideg végződésből is áll, amelyek arra alkalmasak, hogy ezeken keresztül kapcsolódjon a fűtőkábelhez. A rideg szekciók nehézsúlyú szériás (450/750 V) ásványi szigetelésű fűtőkábelből állnak, mely lehet egy vagy kétpólusú is, olyan rézből készült vezetővel ellátva, amely szekciója jelentősen magasabb rendű, mint a fűtőkábelé. Ezek a szakaszok normál esetben egy sárgarézből készült kapcsolóval – ½”-es gáz UNI EN 228 (ex UNI 338) IP 67-es védelmi fokozattal és egy földelő drótos kivezetéssel vannak felszerelve.

Fontos, hogy nem szabad hajlítani a forrasztások közvetlen közelében!